top of page
Yazarın fotoğrafıBerke Yılmaz

Sahne Işıklandırma Sistemleri ve Türleri Nelerdir?



sahne ışık sistemleri

Sahne ışıklandırma sistemleri, bir sahne veya performans alanının aydınlatılması ve atmosferini oluşturması için kullanılan çeşitli ekipmanların bir kombinasyonudur. Sahne ışıklandırma sistemleri, birçok farklı amaç için kullanılabilir ve farklı türde etkinliklerde tercih edilen çeşitli ekipmanlardan oluşur.




Hareketli veya Sabit Işıklar:


Sahne ışıklandırma sistemleri hareketli veya hareketsiz olabilir. aşağıda belirttiğimiz Led par ve Spot ışık türlerinde hareketli veya hareketsiz seçenekler sunulmuştur. Genellikle bir kısım ışık hareketsiz olarak light jocking tarafından gereken yerlere yerleştirilir. İstenilen aydınlatma sağlandıktan sonra hareket eden ışıklar sabit ışıkları destekler ve ortamda güzel bir atmosfer oluşturur.




Hareketli Kafalar:


Hareketli aydınlatma için ışık masası veya otomatik programlar yoluyla hareket eden armatürlerdir. Statik armatürlerle mümkün olmayan dinamik efektler için idealdirler ve hareketli noktalar ve hareketli yıkamalar gibi farklı varyasyonlarda mevcutturlar.

Birden fazla özelliğin tek bir fikstürde toplandığı hibrit hareketli kafalar da mevcuttur.

Hareketli kafaların ortak özellikleri arasında motorlu yakınlaştırma, gobo tekerlekler, dönen prizma lensler ve çok daha fazlası yer alır




İşte yaygın sahne ışıklandırma sistemleri:



Led Par Işık:



led par ışık


LED par kutular güçlü ve güvenilir aydınlatma armatürleridir, çok çeşitli renkleri mevcuttur sahne de genel aydınlatmayı sağlamak için kullanılır. Sektörde yıkama (wash) oluşturmak için kullanılır da denilmektedir. "Yıkama", daha odaklanmış veya yönlendirilmiş olmaktan ziyade, ışığın sahne boyunca daha eşit bir şekilde yayılmasını ifade eder.


sahnedeki genel aydınlatmayı sağladığı ve kolayca ayarlamanıza olanak tanıdığından başlangıçta ışık sistemini toplarken tercih edilmektedir. Bir ışık masası aracılığıyla kullanılabilir veya kendi içerisinde manual ve otomatik sese duyarlı modlarıyla daha basit bir kullanım sağlayabilir.



Spot Işık:



spot ışık



Belirli konuları aydınlatmak, bir nesne veya bir kişiyi ışıkla odaklamak için spot ışıklar kullanılmaktadır. Bu armatürler, uzun mesafeden yayılabilecek bir ışık havuzu oluşturur. Yıkama sağlayan ışıklar havayı aydınlatırken spot ışıklar sahnedeki aksiyonu aydınlatır, bu yüzden genellikle sahnenin üzerine yerleştirilerek ön tarafı aydınlatırlar.





Beam Işık:



beam ışık


Bu ışık armatürü spot ışık gibi belirli bir nesne veya kişiyi odaklamaktan ziyade hareketli yapısıyla genel aydınlatma içerisinde görsel animasyonları tamamlamayı amaçlamaktadır. Spot ışığa benzer bir tasarımdadır ancak merceği dardır ve daha keskin dar bir alana ışık verir. Birden fazla beam kullanılarak ışık animasyonlarının yapılması desteklenir. Ayrıca bu ışık armatürü özel şekillerde yapabilmektedir. Işık masası yardımıyla veya otomatik modlarıyla kullanılır.





Strobe (Flaş):




ışık


Perdeler izleyiciye bakan göz kamaştırıcı ışık duvarları oluşturur. Flaşlar da benzer bir etki yaratır ancak yüksek hızlarda yanıp sönebilir.


Bu iki fikstür rock konserlerinin en sevilen parçalarıdır ve kalabalıkta ekstra heyecan yaratmak için idealdir.


Flaş ışığı etkisinin yoğunluğu nedeniyle, bu aydınlatmanın ışığa duyarlı epilepsisi olan kişiler için uygun olmadığını ve bu nedenle dikkatli kullanılması gerektiğini unutmamak önemlidir.


Flaş hızını saniyede dört flaşla sınırlandırmanız, baş yüksekliğinin üzerine monte etmeniz ve tüm izleyicileri bu efektten yararlanma niyetiniz konusunda bilgilendirmeniz tavsiye edilir. Böylece risk en aza indirilirken herkes ışıkların ve müziğin keyfini çıkarabilir.





LAZERLER:



lazer cihazı


Lazerler genel aydınlatması yapılmış bir sahnede, sahnenin tamamını doldurarak farklı görsel şölenlerin yapılmasını sağlar.


Lazerler, dans pistinizde bilimkurgu havası yaratmak için mükemmel olan hassas ışık noktaları yansıtır.


Herhangi bir parti düzenliyorsanız bu üniteler hepsi bir arada çözümdür. Birden fazla ayrı ünite satın alma zahmetinden kurtarırlar ve dans pistinizi canlandırmayı kolay bir iş haline getirirler.


Satın aldığınız lazerlerle birlikte gelen güvenlik bilgilerine dikkat ettiğinizden emin olun. Düzgün kurulmazlarsa yaralanmalara neden olabilirler.




Işık Kontrol Masası: 




ışık masası



Sahne ışıklarının kontrol edilmesini sağlayan yazılım ve donanım kombinasyonlarıdır. Bu sistemler DMX protokolü ile çalışır ve sahne aydınlatmasının zamanlamasını, parlaklığını, rengini ve efektlerini yönetmeye olanak tanır.


Bu sistemler, birbirleriyle kombinasyonlar oluşturarak farklı atmosferler ve görsel efektler yaratmak için kullanılır. Profesyonel sahne aydınlatma tasarımcıları, performansın ihtiyaçlarına ve sanat yönetmeninin vizyonuna uygun en uygun ışık atmosferini oluşturmak için bu sistemleri ustalıkla kullanırlar.




Efekt Makineleri ( Sis Makinesi , Kar makinesi )




sis makinesi



Efekt makineleriyle ışık gösterinizi daha da yükseltin. Sis ve kar makineleri, özellikle ışıklarla birlikte kullanıldığında sahneye atmosfer katar.


Kar makineleri sahnenizi şenlikli gösterilerde kullanım için mükemmel bir kış harikalar diyarına dönüştürebilir ve sis makinesi de etrafta sis oluşturarak atmosferi destekler.


Aralarından seçim yapabileceğiniz çok daha fazla makine ve bunları birleştirmenin farklı yolları sayesinde, ışık gösterinize ekstra fiziksel bir öğe eklemenin birçok yolu vardır.





















Comments


bottom of page