Hip-hop genellikle güçlü, ritmik bir altyapı ve rap yapısındaki vokaller ile özdeşleştirilir. Hip-hop janrası 1970 lerin New York’unda Siyahi, Latin Amerikalı ve Karayipli gençler arasındaki kültürel alışverişten doğmuştur ve zamanla en çok tüketilen müzik janraları içerisine girmiştir.
Kültürel olarak Hip-hop 4 ana kategoriden oluşur. Bunlar; DJ’lik, Rap yapmak (aynı zamanda MC’lik olarak adlandırılır.), Break Dans ve Graffiti’dir.
İlk yükselişinden bu yana Hip-hop, kendi alanı altında düzinelerce sub-janraya ayrılmıştır. Bunlar; Trap, Grime, Gangsta Rap, Rap Rock (nu-metal), Crunk, Chillhop, Mumble Rap, Latin Hip-Hop ve Conscious Hip-hop’dır
Kayda değer Hip-Hop sanatçıları ve hareketleri şunlardır; DJ Kool Herc, Tupac Shakur, The Notorious B.I.G., The Roots, Nas, Jay-Z, Lil Kim, N.W.A., Nicki Minaj, Big Daddy Kane, Rakim, Ice Cube.
Hip-Hop Müziğin Tarihi
Hip-hop’un zengin ve geniş bir tarihi vardır. 1970’lerin New York’unda başlamıştır.
Kökeni: Hip-hop ilk çıkışını New York Şehrinde 1970’lerin Bronx ilçesinde yapmıştır. İlk başlarda siyahi, latin amerikalı, karayipli gençler arasındaki mahalle partilerinde djlerin funk ve soul müzik çalmasıyla bir ortak çalışma olarak başlamıştır. Dj Kool Herc, Grand Wizzard Theodore, Grandmaster Flash ve Afrika Bambaataa verdikleri partilerde farklı teknikler denerken, daha uzun perküsyon breakleri, turntable taktikleri, scratching, freestyle ve Jamaican Toasting benzeri rap vokallerle Hip-Hop’un doğuşunda başlangıç adımını atmışlardır.
Amerika’da Yaygınlaşması: 1979’da, Hip-Hop üçlüsü the Sugarhill Gang ilk hip-hop kaydı olarak bilinen “Rapper’s Delight”ı piyasaya sürmüştür. Amerika Billboard Charts’da en iyi ilk 40 a giren Rapper’s Delight, Hip-Hop’un ulusal camiada tanınmasına sebep olmuştur.
Çeşitlenmesi: 1980’lerde Hip-Hop tam gücündeydi. Birçok farklı sanatçı janraya yenilikler getirmeye başlamıştı. Bu yenilikler arasında yeni bateri kitleri (özellikle 808’ler), daha karmaşık sampling, metaforik rap sözleri ve elektronik müzikle yapılan geniş ortak çalışmalar vardır. Ayrıca 1980’ler Hip-Hop’ın evrensel anlamda da, İngiltere’de, Avusturalya’da ve Japonya’da yaygınlaşmaya başlamasını görmüşlerdir. Örnek dinleme olarak “The Message” By Grandmaster Flash and The Furious Five verilebilir.
Altın Çağı: 1980’lerin sonu ve 1990’ların başı Hip-Hop’un altın çağı olarak nitelendirilir. Bu dönemde çıkarılan şarkılar ve albümler yüksek dinlenme oranlarına ulaşmışlardır. Bu çağın sanatçıları olarak Public Enemy, Tupac Shakur, The Notorious B.I.G., MC Hammer, Boogie Down Productions, Snoop Dogg, Nas, A Tribe Called Quest ve Big Daddy Kane örnek verilebilir.
Ticarileşmesi: 1990’ların sonuna doğru Hip-Hop artık Lil Wayne, Timbaland, Nelly, Puff Daddy, Jay-Z, Ja Rule, DMX, Eminem ve 50 Cent gibi büyük isimler üretmiş bir ana akım medya janrası olmuştur. 1995’de Grammy ödülleri En iyi rap albümü kategorisi açmıştır.
Alternatif Hip-Hop:
2000’lerde artık birçok sanatçı punk, jazz, indie rocki ve elektronik türlerler ilham alıp Hip-Hop’a farklı tarzlar kazandırmışlardır. Bu dönemin örnek sanatçıları; Outkast, Kanye West, MF Doom, 2 Chainz, Gucci Mane, Juicy J, The Roots, Kid Cudi, Mos Def, Drake, Aesop Rock, Kendrick Lamar ve Gnarls Barkley dir.
Modern Hip-Hop:
İnternet dağıtımının ve streaming platformlarının yaygınlaşması Hip-Hop janrasında bir patlamaya yol açmıştır. Son yıllarda yükselişe geçen sanatçılar arasında Waka Flocka Flame, Cardi B, Future, Migos, Travis Scott, Megan Thee Stallion, 21 Savage ve Lil Uzi Vert vardır.
Hip-Hop Müziğin Karakteristik Özellikleri
Güçlü Ritmik Bir Altyapı: Ritmik bir altyapı Hip-Hop’da birleştirici elementtir. Agresif ve hızlı veya yavaş ve rahatlatıcı olabilir ancak ön planda her zaman vokal vardır ve vokali destekleyici olması önemlidir.
Vokaller: Birçok Hip-Hop şarkısı ana vokal tarzı olarak Rap tarzını belirlemiştir. Genellikle kafiyeli sözler yazılır ve beat ile iç içe geçen bir akış tarzı vardır.
Breaks: Break adından da anlaşıldığı üzere şarkı içerisindeki perküsyonun ön plana çıktığı aralardır. Bu aralarda dinleyici dans etmeye sevk edilir.
Commentaires